6.7 Postitus

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Digikameroiden yleistymisen myötä suomalaiset viipyvät tietokoneillaan entistä useammin myös kauniina kesäiltoina, kun lomakuvia siirretään kamerasta koneelle ja lähetellään sukulaisille ja tuttaville.

Ensinnäkin kuvat pitää tietysti saada kamerasta tietokoneelle. Tähän on monta tapaa. Ensinnäkin kameran mukana tulee nykyisin aina USB-kaapeli, jolla sen voi yhdistää suoraan tietokoneeseen. Usein kuvat siirretään kameran mukana tuleville omilla ohjelmilla koneeseen.

Muistia lukemaan

luku.6.7_reader

Toinen vaihtoehto on erillisen muistikortinlukijan käyttäminen. Parhaimmillaan jopa alle 20 euroa maksavalla USB-väylään tökättävällä kortinlukijalla voit lukea kaikkia markkinoilla olevia korttityyppejä. Sen käyttäminen on äärimmäisen helppoa; otat vain muistikortin kamerasta ja työnnät sen lukijan oikean kokoiseen aukkoon.

Jos käytät Windows XP:tä, niin oikean kolon löytymisen jälkeen esiin pomppaa valikko, josta voit valita haluamasi toimenpiteen.

Kun valitset valikon ensimmäisen kohdan ’Kopioi kuvat oman tietokoneen kansioon’, avautuu opaste. Siinä pelkästään ’Seuraava’-napin painalluksilla saat kopioitua kuvatiedostot ’Omat tiedostot’-kansiossa olevaan ’Omat kuvatiedostot’ -kansioon omaan alikansioonsa. Kansion nimen voit valita kohdassa ’Kirjoita kuvajoukon nimi’.

Ohjattu toiminto toimii kuitenkin vain XP-koneissa ja vanhempaa Windowsin käyttävien on tehtävä kuvien siirto Resurssienhallinnan tai Oma tietokoneen kautta kuvatiedostoja kopioimalla. Tila ei ikävä kyllä riitä tämän prosessin läpi käymiseen.

Tietokoneummikolle helpoin vaihtoehto on tietysti viedä kamera kameraliikkeeseen ja pyytää heitä polttamaan kuvat CD:lle. Kotiin tultua tämä CD sitten pannaan koneen CD-asemaan. Windows XP-koneessa esiin ponnahtaa kohta sama valikko kuin muistokortin lukijassakin ja voit tehdä edellä kuvaillun kuvien kopioinnin koneelle.

Osoite selväksi

Seuraavaksi pitää miettiä minkälaiselle ihmiselle kuvia ollaan lähettämässä. On aivan eri asia lähetetäänkö nykykameroiden luomia suuria kuvatiedostoja yrityssähköpostiin vai kotikäyttäjälle.

Yritysten sähköposteissa ei yleensä ole sähköpostilaatikon kokorajoitusta, mutta kotikäyttäjien sähköpostilaatikot voivat mennä tukkoon jo muutamasta valokuvasta. Kotikäyttäjälle pitää kuvia joko pienentää tai sitten valita vain pari parasta otosta lähetettäväksi.

luku.6.7_lahetysVerkkosähköposti Gmail tulee tässä asiassa kotikäyttäjien avuksi, sillä sinne mahtuu jopa 2,5 gigatavua postia ja siis myös melkoinen määrä kuvia. Gmailin saat kuitenkin käyttöösi vain palvelun nykyisen käyttäjän kutsusta. Voin kuitenkin kutsua sinutkin mukaan Gmailin käyttäjäksi, jos lähetät pyynnön osoitteeseen bittitohtori@gmail.com

Myös omalla nettiyhteydellä on merkitystä. Valokuvien lähettäminen on suorastaan tuskallista, jos olet vielä perinteisen puhelinmodeemin varassa, mutta laajakaistan yli niiden toimittaminen on nykyisin jo suorastaan lasten leikkiä.

Pitäisi myös tietää onko vastaanottajalla jo laajakaista vai vanha puhelinmodeemi. Vanhaa puhelinmodeemia käyttävälle ei valokuvia oikeastaan kannata lähetellä ilman rajua pienennystä, sillä isojen kuvatiedostojen lataus vie tolkuttomasti kallista puhelinaikaa.

Kuvat pieniksi

Jos haluat pienentää kuvia, se onnistuu millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla. Kannattaa kuitenkin aina toimia niin, ettet koskaan muuta alkuperäistä kuvaa, vaan talletat pienennystä varten aina uuden kopion alkuperäisestä kuvasta. Teet sen joko ’Tallenna nimellä’ tai englanninkielisissä ohjelmissa ’Save as’ –komennolla. Tällöin kuvasta luodaan aivan uusi esiintymä, jolla pitää antaa uusi nimikin, jottei se sekaannu alkuperäiseen kuvaan.

Esimerkiksi luvussa 6.5 tarkemmin esitellyssä ilmaisessa Irfanview-ohjelmassa (saat sen osoitteesta www.irfanview.com) kuvan pienennys onnistuu ’Image’-ylävalikon kohdasta ’Resize/Resample’ tai näppäinkomennolla Ctrl + R Itse käytän koon muuttamiseen aina valintaa ’Set new size as percentage of the original’, jolloin voit antaa prosenttiluvun, johon kuva pienennetään. Esimerkiksi lukema 50 pienentää tietysti kuvaa puolella.

Sitten valitse ’File’-valikosta ’Save as’ -komento, valitse tallennusmuodoksi ’JPE- JPEG’, muuta tiedoston nimi kohdassa ’Tiedostonimi’ ja paina ’Tallenna’. Jos tallennuskansiota ei vaihdeta, kuva menee automaattisesti siihen kansioon, josta se avattiinkin.

Sähköä postiin

Liitetiedostojen lähettäminen on useimmille varmasti aivan tuttua, mutta käydään vielä varmuuden vuoksi läpi perusasiat.

luku6.7._liiteLuo useimpien kotikäyttäjien käyttämässä Outlook Expressissä ensin uusi sähköpostiviesti, johon annat normaaliin tapaan vastaanottajan osoitteen ja viestin aiheen. Mene sitten viestin omassa ylävalikossa ’Lisää’-ylävalikkoon ja valitse ’Liitetiedosto’. Nyt aukeaa ’Lisää liite’ -ikkuna, joka yleensä menee ’Omat tiedostot’ -kansioon. Sieltä sitten etsit haluamasi kansion, avaat sen ja tuplaklikkaat mukaan haluamasi kuvatiedoston nimeä.

Jos muuten haluat kerralla useamman kuvan, voit painaa Ctrl-näppäimen toisella kädellä pohjaan ja kun toisella kädellä napsauttelet kuvatiedostojen nimiä, muuttuvat ne valituiksi sitä mukaan kuin napautat niitä. Paina lopuksi ’Liite’-painiketta, jolloin kuvat kopioidaan sähköpostiviestin liitetiedostoksi. Nyt vain lähetät viestin aivan normaaliin tapaan.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind