6.8 Oma säästäjä

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

 

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Näytönsäästäjän vaihtaminen on perinteisesti ollut tietokoneen käyttäjien suosikkivirityksiä, sillä vaihtaminen on helppoa. Näytönsäästäjiä myös riittää netissä ladattavaksi tuhatmäärin erilaisia.

Ikävä kyllä ilmaisia näytönsäästäjiä jakavat sivustot ovat myös ylivoimaisesti pahimpia haitta- ja vakoojaohjelmien levittäjiä. Näytönsäästäjän asennusohjelmaan on helppo kätkeä kaikenlaista ylimääräistä ja niin niihin kätketäänkin. 'Free screensavers' onkin hakusana, jota oikeasti kannattaa välttää.

Onneksi näytönsäästäjiä ei tarvitse välttämättä ottaa valmiina, vaan sellaisen voi kääriä aivan itse vaikkapa omista lomakuvistaan. Windows XP:ssä on sisään rakennnettuna oma kuvanäytönsäästäjä, mutta jos sinulla on tietokoneessasi Windows 98, 98SE, ME tai 2000 tarvitset asiaan Picasan kaltaisen apuohjelman, jonka käytöstä oman näytönsäästäjän teossa kerrotaan myöhemmin tässä luvussa.

Picasan saat alla olevasta linkistä:

 

Jos sinulla kuitenkin on koneessasi Windows XP, pääset myös suoraan oman kuvasäästäjän tekoon. Napauta hiiren oikealla näppäimellä jotain näytön tyhjää kohtaa tai työpöydän taustakuvaa ja valitse avautuvasta valikosta kohta 'Ominaisuudet'.

Valitse ylävalikosta kohta 'Näytönsäästäjä'. Näkyviin tulee näytön kuva, jonka alla lukee 'Näytönsäästäjä'. Paina sanan alla olevan tekstilaatikon vieressä sijaitsevaa pientä nuolta.

luku6.8_XP_saastaja
Nyt esiin ponnahtaa alasvetovalikko, jonka yhtenä kohtana on 'Omat kuvat -diaesitys'. Napauta tätä nimeä hiiren vasemmalla näppäimellä, jolloin se tulee valituksi käytössä olevaksi näytönsäästäjäksi.

Paina sitten alasvetovalikon vieressä olevaa 'Asetukset'  -painiketta. Pääset nyt valikkoon, jossa voit valita sen kuvakansion, jonka sisältö pyörii näytönsäästäjässä.

Valinta tehdään kohdassa 'Käytä tämän kansion kuvia' ja itse valinnan teet 'Selaa'  -painikkeen avulla. Painike avaa hakemistopuun, josta etsit kuvia sisältävän kansion. 'OK' sinetöi valinnan. Asetuksissa voit myös säätää kuvien vaihtumisajan ja koon, jossa kuvat esitetään.

Picasa auttaa tässäkin

Olen tässä sivustossa muuallakin kehunut Googlen ilmaiseksi jakamaa taatusti luotettavaa Picasa-nimistä ohjelmaa, jolla voi tehdä monia aivan ammattitason hommia kuvilleen. Tähän ohjelmaan on saatu mahtumaan mukaan myös oman näytönsäästäjän teko käyttäjän koneella olevista omista digikuvista.

Jos olet Windows XP:n käyttäjä, voit tehdä oman kuvasäästäjän myös suoraan käyttäjärjestelmästä löytyvällä ‘Omat kuvat diaesitys’-näytönsäästäjällä, mutta vanhempien Windows-versioiden käyttäjien pitää käyttää Picasaa.

Jos sinulla ei vielä ole Picasaa, saat sen vaikkapa osoitteesta:

 

Internet Explorerissa joudut usein ennen latausta ylittämään ensin pienen esteen, sillä selainikkunan yläosaan ilmestyykin latauksen alkaessa usein pikkuinen ikkuna, jossa todetaan, että 'Tietoturvan edistämiseksi Internet Explorer on estänyt jne...'

Älä usko sitä, vaan napauta tätä kapeaa keltaista palkkia hiirellä ja valitse ensimmäinen kohta 'Lataa tiedosto'. Firefoxissa lataus käynnistyy samalla osoitteella ongelmitta täysin automaattisesti.

Kun olet ladannut asennustiedoston, voit asentaa Picasan koneellesi vastaamalla yksinkertaisesti myöntävästi kaikkiin asennusohjelmassa esitettyihin kysymyksiin. Kun ohjelma on vielä etsinyt tietokoneesta siellä olevat kuvatiedostot, pääsetkin jo näytönsäästäjän tekoon.

Käynnistä Picasa sen pikakuvakkeesta tai työkalupalkkiin kellonajan viereen ilmestyneestä Picasan pikakäynnistyskuvakkeesta. Jos kyseessä on ensimmäinen käyttökerta, käy Picasa koneesi läpi etsien sieltä kuvatiedostoja joko koko koneesta tai vain Omista tiedostoistasi.

Kun kaikki kuvat ovat ilmestyneet näyttöön, voit ryhtyä valitsemaan näytönsäästäjään haluamiasi kuvia, joita voi olla aivan niin paljon kuin haluat.

Valinta helpoksi

Yksinkertaisimmin monen kuvan valinta onnistuu, kun painat vasemmalla etusormella pohjaan Ctrl eli control-näppäimen näppäimistöltä ja napauttelet koko ajan ctrl-näppäintä pohjassa pitäen mukaan haluamiesi kuvia hiiren vasemmalla näppäimellä.

luku.6.8_reunuksetJokainen ctrl pohjassa valittu kuva saa ympärilleen siniset raamit, jotka kertovat kuvan olevan mukana tehdyssä valinnassa. Voit kuitenkin tehdä valintoja vain yhdessä kansiossa kerrallaan. Jos haluat jonkin kansion kaikki kuvat mukaan näytönsäästäj ään, paina yhtä aikaa Ctrl ja a-näppäintä eli käytä perinteistä ctrl+a pikanäppäintä.

Jos teit väärän valinnan, voit huoleti napauttaa kertaalleen jo valittua kuvaa uudelleen hiiren vasemmalla näppäimellä ctrl-näppäin edelleen koko ajan alhaalla, jolloin vain kyseinen kuva poistuu valinnasta. Muut valinnat pysyvät, vaikka kävisit välillä kahvilla, joten etene kaikessa rauhassa.

Luojaa leikkimään

luku.6.8_luoKun olet valinnut kaikki mukaan haluamasi kuvat, mene Picasan ylävalikon kohtaan 'Luo' ja valitse sieltä kohta 'Näytönsäästäjä' ja napauta sitä. Älä huolestu, äsken tekemäsi valinnat ovat edelleen voimassa, kun seikkailet ohjelman valikoissa.

Nyt ohjelman alaosaan ilmestyy ohikiitäväksi hetkeksi pieni ikkuna 'Luodaan näytönsäästäjää' ja pian ilmestyy näkyviin Windowsin 'Näytön ominaisuudet' -valintaikkuna, jossa on valmiiksi avattuna kohta 'Näytönsäästäjä'.

Picasa on huomaavaisesti valinnut valmiiksi myös 'Picasa2 Screen Saver' -vaihtoehdon käytössä olevaksi näytönsäästäjäksi, joten sinun ei välttämättä tarvitse enää tehdä mitään muuta kuin hyväksyä OK-napilla tehdyt muutokset.

Voit kuitenkin samalla säätää näytönsäästäjän asetuksesi kohdalleen. 'Odota'-valintaikkunan vieressä voit säätää minuutteina kuinka nopeasti näytönsäästäjä käynnistyy. 'Asetukset'-näppäimellä saat tässä Picasan näytönsäästäjässä esiin ikkunan, jolla voit suoraan liukusäätimellä määrittää kuinka monen sekunnin välein kuva vaihtuu näytönsäästäjässäsi. ’Asetukset’-ikkunan sisältö vaihtelee näytönsäästäjän mukaan, eikä kaikilla näytönsäästäjillä ole asetuksia lainkaan.

'Esikatselu'-näppäimellä voit heti ihastella tuotostasi. Esikatselu jatkuu niin kauan kuin et liikuta hiirtä tai paina näppäimistöltä mitään näppäimiä.

Uusi syntyy helposti

Sitten kun kyllästyt vanhoihin kuviisi, voit tehdä äsken kerrotulla menetelmällä suoraan lisätä uusia kuvia säästäjääsi.

V
luku.6.8_ominaisuudet
oit kuitenkin helposti koska tahansa myös vaihtaa koneesi näytönsäästäjän aivan toiseksi. Napauta vain jotakin Windowsin työpöydän tyhjää kohtaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitse avautuvasta valikosta kohta 'Ominaisuudet'.

Nyt vain valitset välilehden 'Näytönsäästäjä' ja painat hiiren vasemmalla näppäimellä käytössä olevan näytönsäästäjän nimeä.

Esiin ponnahtaa valintalista, jossa ovat lueteltuina kaikki siinä koneessa olevat näytönsäästäjät. Listasta voit yksinkertaisesti valita hiirellä napauttamalla haluamasi näytönsäästäjän käyttöön.

Picasasta saat lisätietoa luvusta 6.5 Luvun alku kertoo tosin enemmän parhaana ilmaisena kuvien käsittely- ja katseluohjelmana pitämästäni Irfanviewistä, mutta jos jaksat kahlata sivua alaspäin, löytyy sieltä tietoa myös Picasasta.

Tuo Sivu on kieltämättä pitkä kuin nälkävuosi, sillä olen yrittänyt kerätä siihen mahdollisimman paljon perustietoa digikuvien käsittelystä. Sieltä sivun alareunasta löytyy myös suora linkki Picasan lataamiseksi.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind