6.9 Picasa

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Edellisessä luvussa (luku 6.8) kerrottiin miten teet omista digikuvistasi näytönsäästäjän Googlen Picasa-ohjelmalla. Picasa hakea omalle koneelleen, sillä se on todella hyödyllinen apuväline myös monissa muissa asioissa kuin näytönsäästäjän teossa. Saat suomenkielisen ohjelman tästä linkistä:


 

Jos olet Internet Explorerin käyttäjä, joudut usein latauksen aluksi ensin ohittamaan herjan, jossa selain kehuu tekevänsä töitä tietoturvan edistämiseksi. Paina hiiren oikealla näppäimellä keltaista herjaa ja valitse 'Lataa tiedosto'.

Normallisti sujuvan asennuksen jälkeen pääset käsittelemään kuviasi aivan sydämen kyllyydestä. Picasa etsii automaattisesti koneellasi olevat kuvatiedostot ja ohjelman ikkunan vasemmassa reunassa näet luettelon ohjelman löytämistä kuvakansioista.

Valittuna olevan kansion sisältö taas avautuu oikeanpuoleiseen ikkunaan sormenpääkuvina.

Picasa järjestää kuvat automaattisesti 'Arkistonäkymään'  ikäjärjestykseen. Voit myös selata kuvia suoraan kuvanäkymässä vaikkapa hiiren rullalla rullaamalla.

Kun olet löytänyt ehostamista kaipaavan kuvan, tuplanapauta sitä hiirellä tai paina enteriä. Kuva aukeaa nyt käsittelyikkunaan, josta pääset takaisin vasemman yläreunan 'Palaa Arkisto-näkymään' -painikkeella.

luku.6.9_valikkoNyt avautuvassa näkymässä voit rajata kuvaa, suoristaa sitä, poistaa punasilmäisyyttä ja säätää kuvan sävyjä. Varsinkin punasilmäisyyden poisto toimii kuin unelma ja on myös erittäin helppokäyttöinen. Ohjelma kertoo kädestä pitäen mitä pitää tehdä.

Myös 'Automaattinen kontrastinsäätö' ja 'Automaattinen värinsäätö' toimivat yleensä hyvin ja niitä kannattaa aina kokeilla. Työkaluikkunan alareunassa on aina tarjolla 'Kumoa..' -painike.

Ohjelmaikkunan vasemmassa reunassa ovat 'Perusmuokkaukset' -ikkunan lisäksi tarjolla 'Säätö' ja 'Tehosteet'  -ikkunat. 'Säätö'-ikkunassa voit käsin säätää kuvan valoisuutta, korostuksia ja varjostusta. 'Kumoa säätö' -napista voit sitten perua kokeilusi.

Tehosteissa on tarjolla terävöintiä, lämmitystä, värikylläisyyttä, hohtoa ja vaikka mitä. Tehosteilla saat kuvan nopeasti aivan tunnistamattomaksi, mutta kaikkea voi vapaasti kokeilla. Kokeilun kun voi peruuttaa yksinkertaisesti 'Peruuta'-napista.

Jos painat kesken käsittelyn 'Palaa Arkisto-näkymään' -nappia, kysyy ohjelma, haluatko tallentaa kuvaan tehdyt muutokset. Jos vastaat 'Ei', ei mitään muutoksia tallenneta.

Yleensä onkin viisaampaa tehdä muutoksia varten kuvasta aina uusi kopio, jolloin alkuperäinen kuva on vielä käytettävissä, jos mieli vielä muuttuu.

luku.6.9_kopioKun olet tehnyt kuvaan mieleisesi muutokset, valitse aivan ylimmästä 'Tiedosto' -valikosta kohta 'Tallenna kopio'. Nyt kuvasta tehdään uusi kopio siihen samaan kansioon, josta se oli avattukin.

Picasa lisää kuvan nimeen numeron 1, tai jos kopiota tehdään useampia se jatkaa numerointia eteenpäin. Ikävä vain on, että kopio ei tule heti Picasan arkistonäkymään, vaan sen joutuu etsimään itse kansiosta.

Väärin päin olevat kuvat voit kääntää suoraan Picasan arkistonäkymässä. Kuvien esikatselukuvat sisältävän ikkunan alla on puoliympyrän muotoiset pienet siniset nuolipainikkeet, joista toinen osoittaa oikealla ja toinen vasemmalle.

Näillä saat suoraan kuvan esikatselukuva käännettyä ja kuva näkyy oikein myös käsittelyikkunassa. Itse kuvatiedosto ei kuitenkaan muutu ennen kuin tallennat muutokset.

luku.6.9_diasarjaKäsittelyn lisäksi Picasa on mainio väline kuvien katseluun. Voit koska tahansa napauttaa 'Diasarja'-painiketta ohjelmaikkunan yläosassa.

Tällöin käynnistyy diaesitys, jossa näytetään sillä hetkellä aktiivisena olevan kansion sisältö. Dia-esityksen keskeytät helpoimmin näppäimistön Esc-näppäimellä, joka on siellä vasemmassa reunassa ylimpänä.

Ohjelmaikkunan vasemmassa alareunassa on 'Kuva-alue', jossa voit säilyttää eri kansioista keräämiäsi kuvia istunnon ajan. Kun kuva on valittuna, paina alareunan 'Säilytä'-nappia, jolloin kuva-alueella olevaan pikkukuvaan tulee pieni vihreä ympyrä.

Näin voit menetellä kaikkien keräämiesi kuviesi kanssa, jolloin et joudu uudestaan etsiskelemään niitä. 'Tyhjennä' -painike poistaa kuva-alueen valinnat, mutta ei poista kuvia kansiosta tai näkymästä.

Punasilmät pois

Vaikka tekniikka muuttuukin, niin eräät perusasiat eivät muutu valokuvaamisessakaan. Vaikka sinulla olisi modernein mahdollinen digikamera, niin punasilmäisiä kuvia tulee silti väistämättä edelleen tietyissä tilanteissa. Varsinkin usein huonoimmissa mahdollisissa valaistusolosuhteissa otetut joulukuvat kärsivät edelleen usein punasilmäisistä hirviöistä.

Onneksi moderni tietotekniikka tulee avuksi tässäkin asiassa. Punasilmäisyyden saa nimittäin Picasan avulla kuvista pois vain muutamalla hiiren klikkauksella.

luku.6.9_silmaPunasilmäisyyden korjaus nimittäin onnistuu yksinkertaisesti niin, että avaat halutun kuvan ohjelmaan ja valitset ‘Perusmuokkaukset’-valikosta kohdan ‘Punasilmäisyys. Sitten vain viet hiiren aivan silmän punaisen alueen viereen, painat hiiren vasemman näppäimen pohjaan ja vedät hiiren vasen nappi pohjassa hiiren osoittimen punaisen alueen yli.

Kun sitten hellität hiiren napista, on punasilmäisyys korjattu! Kun molemmat silmät on palautettu luonnontilaan, paina vielä ’Käytä’ -painiketta ohjelmaikkunan vasemmassa reunassa, jolloin muutokset talletetaan kuvatiedostoon kovalevyllä. Jos tuntui, että homma ei oikein toiminut, voit aina käyttää ’Peruuta’-nappia.

Homma on todellakin näin yksinkertaista, kun ohjelma tehdään käyttäjien ehdoilla. Mitään satojen eurojen Photoshoppeja ei todellakaan tarvita tavallisen digikameran omistajan kuvien käsittelemiseen, vaan aivan ilmainen Picasa hoitaa homman jopa selvästi helpommin ja tehokkaammin kuin kallis Photoshop.

Kuvat nettiin

luku.6.9_web_albumi
Picasan 2.1-versio toi mukanaan ’Web-albumit’, joiden avulla voit helposti jakaa joulukuvasi vaikka koko suvun kanssa. Picasan pääikkunan alaosaan on ilmestynyt uusi ’Web-albumi’ -painike, jonka ensimmäinen painaminen vie sinut luomaan uutta tiliä nettiin. Paina ’Oletko uusi käyttäjä? Luo tili’ -painiketta aukeava uuden ikkunan alaosassa, jos sinulla ei jo ole esimerkiksi Gmail-tiliä.

Jos sinulla jo on Google-tili, voit nyt antaa vain salasanasi. Jos vanhaa tiliä ei ole, paina ’Luo uusi tili ja hanki Picasa-verkkoalbumit’ -linkkiä. Seuraavassa ikkunassa annat sähköpostiosoitteesi, keksit hyvän ja helposti muistettavan salasanan ja käyttäjätunnuksen, kerrot nimesi ja kotimaasi ja annat ’Sanojen vahvistaminen’ kohdassa sivulla olevan hieman sotketun tekstin, jolla varmistetaan, ettet ole robotti.

Kun vielä painat aivan sivun alareunassa olevaa ’Hyväksyn. Luo minulle tili’ -painiketta, olet 250 megatavun suuruisen kuvien nettisäilytystilan onnellinen omistaja.

Helppoa kuin saippua

Sitten kun tili on saatu onnellisesti luotua, on palvelun käyttö todella helppoa. Avaa ensin Picasaan sen kansion sisältö, jonka haluat nettiin ja paina ’Web-albumit’ -painiketta.

Pian esiin ponnahtaa ikkuna, jossa kysytään uuden Web-albumin otsikkoa ja ’Lähettämisasetuksia’. Muita kohtia ei ole pakko täyttää, mutta lopuksi on valittava näkyykö albumi kaikille vai vain itse valitsemillesi käyttäjille. ’OK’-napin painallus aloittaa albumin lähetyksen.

Kun lähetys on valmis, esiin tulee pieni ikkuna, jonka ’Näytä online-tilassa’ -painikkeella pääset katsomaan miltä kuvasi netissä näyttävät. Myöhemmin pääset katselemaan Web-albumeitasi aivan ohjelman pääikkunan oikeassa ylänurkassa olevan ’Web-albumit’ -linkin kautta.

Kun olet palvelussa pääset katsomaan galleriasi osoitteen nettisivun oikeassa yläreunassa olevasta ’Asetukset’-linkistä. Täällä on kohta ’Julkisen gallerian URL-osoite’. Kun sitten kerrot oman osoitteesi sukulaisillesi, he pääsevät suoraan netissä ihastelemaan otoksiasi.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [6. KUVAA] [6.1 Apulaitteet] [6.2 Ohjelmat] [6.3 Tiedostot] [6.4 Videot] [6.5 Käsittely] [6.6 Nettikamera] [6.7 Postitus] [6.8 Oma säästäjä] [6.9 Picasa] [6.10 Google Video] [6.11 YouTube] [6.12 Super]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind