7.1 Käsittely

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokoneesta on tullut monelle jo tärkein multimedialaite, jolla kuuntellaan musiikit, katsellaan valokuvat ja nautitaan elokuvat.

Äänitiedostojen käsittely ja editointi on kuitenkin asia, johon harvempi on vielä ryhtynyt, sillä tässä tarvitaan hieman osaamista ja työkalujakin. Kaikeksi onneksi tähänkin asiaan on olemassa aivan ilmaisia ja toimivia ratkaisuja, joita voi hakea netistä avukseen.

Ennen kuin mennään näihin työkaluihin, on kuitenkin selvitettävä pari perusasiaa. Ääntä käsitellään Windows-maailmassa nykyisin oikeastaan vain kahdessa perusmuodossa eli wav-tiedostoina ja mp3-tiedostoina. Niiden tärkein ero on tiedon pakkaamisessa.

Wav-tiedostot ovat pakkaamatonta äänitietoa. Mp3-muodossa olevat tiedostot taas on pakattu niin, että niistä on poistettu ääntä, jota ei kuule ihmiskorvin. Mp3-tiedostot ovat tämän pakkauksen ansiosta tiedostokooltaan jopa kymmenen kertaa pienempiä kuin wav-tiedostot. Samaa dataa on kuitenkin molemmissa muodoissa ja tiedostojen muuttaminen wav-tiedostosta mp3-tiedostoksi tai päinvastoin on hyvin helppoa.

Lisäksi aikaisemmin käytettiin paljon midi-muodossa olevaa ääntä. Midi on kuitenkin aivan erilainen eläin kuin wav ja mp3. Mp3 ja wav -tiedostoissa on alkuperäinen ääni hyvin suurella näytteenottotaajuudella tallennettuna, kun taas midi on vain kokoelma käskyjä, jotka kertovat minkälainen ääni äänilaitteen tai soittimen tulisi tuottaa.

Midi ei koskaan pääse samanlaiseen luonnollisuuteen kuin uudemmat ääniformaatit ja siksi se on jäämässä vain esimerkiksi syntetisaattoreiden ohjauskieleksi.

Työkaluja valmiinakin

luku.7.1_nauhuriWindowsin mukanakin tulee eräitä perustyökaluja äänen käsittelemiseksi. Kaikkien Windows-versioiden mukana tulee Ääninauhuri, jolla onnistuu ainakin äänien nauhoittaminen.

Esimerkiksi Windows XP:ssä löydät Ääninauhurin ’Ohjelmat’-valikon ’Apuohjelmat’-alavalikon kohdasta ’Viihde’. Kun kytket koneen takana olevaan äänikorttisi punaiseen liitospaikkaan halvimmillaan alle kympillä saatavan tavallisen tietokonemikrofonin, voit saman tien äänittää omaa ääntäsi Ääninauhurilla.

Nauhoitus alkaa Ääninauhurin piskuisen ohjelmaikkunan oikeassa alareunassa olevalla punaisella rec-napilla ja loppuu aivan sen vieressä olevalla mustalla stop-napilla. Nauhoitettu ääni on vielä tallennettava ’Tiedosto’-ylävalikon ’Tallenna’-komennolla.

Wav-muodossa tiedostot tallettavalla Ääninauhurilla ei äänen jatkokäsittely kuitenkaan onnistu ja siihen tarvitaan netistä lisätyökaluja.

Audacity käsittelee ääntä

luku.7.1_audacitySuosituin apuväline äänen käsittelyssä on Audacity-niminen ohjelma, Saat aivan selvää Suomea puhuvan ohjelman osoitteesta http://audacity.sourceforge.net/ . Aivan sivun ylälaidassa on linkki ’Lataa Audacity 1.2.xx Microsoft Windowsille’ .

Linkki vie varsinaiselle lataussivulle, josta joudut vielä peilisivuston valintaan, kunnes voit valita asennustiedoston koneellesi. Lisäksi sinun kannattaa ladata aloitussivulta myös ’Lame mp3-enkooderi’, jos aiot käsitellä Audacityllä myös mp3-tiedostoja.

Audacityn asentaminen sujuu normaalisti ’Next’, ’I accept the Agreement’, useiden ’Next’,-painikkeiden ja ’Installin’ kautta aina ’Finish’-painikkeeseen asti. Ohjelma tunnistaa automaattisesti koneessa käytössä olevan kielen ja asentuu suomenkielisessä Windowsissa suomenkieliseksi.

Seuraavaksi pitää sitten hakea äänitiedosto käsiteltäväksi. Monissa koneissa on valmiina mp3-enkooderi muiden ohjelmien asentamana, joten voit heti kokeilla hakea jonkin mp3-muodossa olevan musiikkitiedoston ’Tiedosto’-valikon ’Avaa’-komennolla. Jos tuo mp3-tiedosto ei suostu toimimaan, pitää sinun palata alkuruutuun hakemaan aikaisemmin mainitsemani Lame mp3-enkooderi.

luku.7.1_audacity2Kappale avautuu ohjelmaruutuun aaltomuodossa, jossa voimakkaammat äänet näkyvät pitempinä viivoina ja hiljaisemmat kohdat lyhyempinä viivoina. Yläreuna Vihreä kolmio-nappi aloittaa soiton ja sen vieressä ovat kaikki muutkin nauhurista tutut ohjausnappulat.

Pää pyörällä

Audacityllä voi äänelle tehdä oikeastaan mitä vain, mutta muutosten kanssa saa olla tarkkana. Kun hiirellä vetämällä ensin mustaa jonkin kohdan kappaleesta tai koko kappaleen, voi valittuun kohtaan esimerkiksi soveltaa valtavaa määrää efektejä ’Efekti’-ylävalikosta.

Efekteistä voi lisätä kaikua, bassoa, kohinaa, normalisoida, poistaa naksahdukset ja vaikka mitä. Näiden efektien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, sillä yleensä ne vain huonontavat ääntä.

Ohjelma pursuu mahdollisuuksia ja toimintoja. Voit esimerkiksi muuttaa Audacityllä minkä tahansa biisin katkelman wav- tai mp3-tiedostoksi esimerkiksi kännykän soittoäänenä käytettäväksi ’Tiedosto’.-valikon komennolla ’Vie valinta wav-tiedostoon’ tai ’Vie valinta mp3-tiedostoon’.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [7. ÄÄNTÄ] [7.1 Käsittely] [7.2 MP3] [7.3 Kuuntele] [7.4 Puhu netissä] [7.5 Tunnistus] [7.6. Äänikirjat]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind