7.2 MP3

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Mp3-huuma on nostanut itse asiassa tietokoneen jo monen nuoren ykkössoittimeksi, kun kaikkia mp3-kappaleita ei viitsi tavalliseksi levyksi poltella ja tietokoneelle voi tehdä soittolistoja, joissa musiikkia riittää tuntikausiksi levyä vaihtamatta.

Mp3-muoto on kaikkiaan niin kätevä tapa säilöä musiikkia, ettei sitä pitäisi jättää nuorten yksinoikeudeksi. Jos käytettävissä on polttava romppuasema, voidaan mp3-muotoon siirretty kodin musiikkikirjasto helposti varmuuskopioida muutamalle cd- tai dvd-levylle ja kappaleista voidaan tehdä millä tahansa cd-soittimella toimivia kokoelmalevyjä aivan oman mielen mukaan.

luku.7.2_cdexCd-levyjen siirtäminen mp3-muotoon on nykyisin äärimmäisen yksinkertaista ja siihen on tarjolla monenlaisia aivan ilmaisia työkaluja. Suosittu väline on ilmainen CDex-ohjelma, jonka saat esimerkiksi osoitteesta http://sourceforge.net/projects/cdexos.

 

 

Tämän ohjelman avulla onnistuu kopiosuojaamattoma n äänicd:n sisällön siirtäminen mp3-muotoon parilla hiiren klikkauksella. Ohjelma tunnistaa heti käynnistettäessä, jos cd-asemassa on äänilevy ja tekee listan levyllä olevista kappaleista. Ohjelma osaa käyttää myös CDDB-tietokantaa eli hakea levyn esittäjä- ja kappaletiedot internet-yhteyden yli, jos tietokannassa vain on kyseisen levyn tiedot.

Musiikin muuntaminen mp3-muotoon vaatii hyvin monimutkaisen algoritmin käyttämistä, joka periaatteessa poistaa äänitiedostosta sellaiset osat, jotka eivät ole ihmiskorvin kuultavissa. Tässä prosessissa äänen tallentamisessa tarvittava tiedostokoko putoaa ratkaisevasti, jopa kymmenesosaan aikaisemmasta. Kun Cd-levyllinen wav-muodossa olevaa musiikkia vaatii helposti 650 megatavua tallennustilaa, voi mp3-muodossa oleva musiikkilevy puristua jopa 50-80 megatavuun.

Klikkaillen perille

Kun käynnistät CDex-ohjelman, käy se oitis tutkimassa koneessa olevan romppuaseman. Jos ohjelma löytää romppuasemassa olevasta levystä ääniraitoja, se kertoo oitis löydöistään varsinaiseen ohjelmaikkunaan tulevalla listauksessa.

Tässä vaiheessa kohdassa 'Artist' lukee kuitenkin vielä 'No artist' ja kappaleiden nimetkin ovat muotoa 'Audio track 01' ja niin edelleen.

Useimmista äänilevyistä nämä tiedot ovat kuitenkin saatavissa harrastajien internetiin kokoamasta valtavasta tietokannasta, joka tunnetaan nimellä CDDB eli CD database. Myös CDex osaa hakea nämä tiedot aivan itsekseen, mutta tämän tietokannan käytön ehtona on sähköpostiosoitteen antaminen.

luku.7.2_cdex2
Tämän osoitteen voit antaa ohjelman 'Options'-ylävalikon kohdasta 'Settings'. Valitse nyt aukeavasta ikkunasta välilehti 'Remote CDDB' ja kirjoita sähköpostiosoitteesi kohtaan 'Your e-mail address'. Jos osoitetta ei kirjata tänne, ei CDDB-tietojen haku toimi.

Pakkauksen voi säätää

Samalla kun olet täällä asetuksissa, ota esiin 'Encoder'-välilehti ja valitse 'Encoder options' -kohdan 'Bitrate Min' alasvetovalikosta haluamasi pakkaustaso. Oletuksena ohjelmalla on 128 kbps, mutta nykyisin suositaan jo 192 kbps:ää ja jopa suurempia arvoja, sillä näin uskotaan saatavan parempilaatuista ääntä talteen.

Tavallisilla tietokoneen kaiuttimilla ei eroa kuitenkaan yleensä huomaa ja tuotettavat tiedostokoot kasvavat rajusti bitratea kasvatettaessa. 128 kbps:n on katsottu tuottavan lähes cd-laatuista ääntä, mikä riittää useimmilla tossunkuluttajille.

’Options’ valikon ’Settings’-kohdan ’Filenames’ välilehdeltä voit säätää myös mihin ripattavat mp3-tiedostot koneessasi tallennetaan. Kohdassa ’Wav MP3’ on oletusarvona ’Omat tiedostot’ kansioon luotava ’MP3’-niminen kansio. Voit kuitenkin muuttaa sen haluamaksesi, kun painat rivin päässä olevaa painiketta, jossa on kolme pistettä ja etsit avautuvasta kansiorakenteesta haluamasi uuden tallennuspaikan.

Ämpäreitä tekemään

Kun mp-3-muotoon muunnettavaksi halutut tiedostot valitaan ja painetaan CDexin ‘MP3’-nappia, siirtää ohjelma halutut kappaleet cd-levyltä tietokoneelle mp3-muodossa ’Omat tiedostot’ -kansioon luomaansa ’MP3’-alikansioon.  Esiin ponnahtaa ikkuna, joka kertoo missä vaiheessa kappaleen käsittely on ja tiedottaa myös mahdollisista koodauksessa tapahtuneista virheistä.

Jos haluat ensin hakea levyn tiedot internetistä, avaa internet-yhteys ja paina ohjelmaikkunan oikeassa reunassa olevaa CDDB-painiketta. Jos levyn tiedot löytyvät tietokannasta, ne ilmestyvät nyt varsinaiseen ohjelmaikkunaan. Kaikkia levyjä ei siellä kuitenkaan ole ja osa tiedoista on väärin syötetty, sillä tietokannan toimivuus on käyttäjien omasta aktiivisuudesta kiinni

Valmiiksi mp3-muotoon koodatut biisit löytyvät tuosta ’Omat tiedostot’ -kansiossa olevasta ’MP3’-kansiosta, johon CDex on tehnyt bändin nimellä uuden alikansion, jossa ovat itse mp3-tiedostot.

Levyjä koostamaan

Jo tietokoneella olevista mp3-kappaleista on sitten helppo tehdä oman mielen mukaisia kokoomalevyjä, jos käytettävissä on polttava romppuasema.

Näiden asemien mukana tulevat poltto-ohjelmat osaavat tehdä missä tahansa tavallisissa cd-soittimissa soivia äänilevyjä suoraan mp3-tiedostoista.

Polttamisen lisäksi mp3-musiikkia tietysti voi kuunnella myös tietokoneella ja myös Windowsin mukana tuleva Mediaplayer osaa nykyisin soitella mp3-musiikkia. Jos sen viimeisintä versiota ei ole käytettävissä, sen saa kätevimmin Wndows Updaten kautta.

Winamp jyrää

luku.7.2.winampMp3-musiikin soittamisen varsinainen erikoisohjelma on kuitenkin Winamp, jonka saa luonnollisesti osoitteesta www.winamp.com. Tämä pieni ja tehokas ohjelma kätkee sisäänsä niin paljon ominaisuuksia, että niiden kanssa voi olla alkuun jopa hukassa; Winamp voidaan vielä pukea ’skineillä’ niin eri näköiseksi, ettei sitä samaksi ohjelmaksi uskoisikaan.

Kannattaakin aina muistaa, että hiiren oikean näppäimen painallus varsinaisen ohjelmaikkunan päällä tuo aina käden ulottuville valikon, jonka kautta pääsee käsiksi kaikkiin ohjelman keskeisiin toimintoihin. Sama oikean näppäimen käyttö muutoin pätee myös Windowsin Mediaplayeriin, joka onkin skinejä myöten ottanut valtavasti oppia Winampista.

Äänet hallintaan

Kaikkia tietokoneen tuottamia ääniä ei kuitenkaan ole ilo kuunnella ja esimerkiksi Windowsin aloitus- ja lopetusluritukset ärsyttävät monia, mutta onneksi ne on helppo saada pois käytöstä.

luku.7.2_aanetWindowsin ohjelmaääni ä säätelemää n pääsee menemällä ’Oman tietokoneen ’  kautta ’Ohjauspane eliin’ ja tuplaklikkaa malla sieltä kuvaketta nimeltä ’Äänet’.

Nyt esiin tulevassa ohjelmaikku nassa on pieni kovaäänise n kuva kaikkien niiden Windows-tapahtumi en nimien edessä, joihin on yhdistettynä jokin ääni. Äänen saa pois yksinkertaisesti napauttamalla tapahtuman nimen aktiiviseksi ja painamalla tämän ikkunan alla olevan alasvetovalikon reunassa olevaa pientä nuolta.

Tällöin aukeavasta listasta valitaan ylimmäisenä oleva vaihtoehto ’ei ääniä, jolloin tapahtumaan ei enää liity mitään ääntä. Äänen voi tietysti myös vaihtaa toiseksi vain valitsemalla listasta jonkin toisen äänen.

Ääniä voi valinnan helpottamiseksi myös esikuunnella ikkunassa olevalla play-painikkeella.

Omat äänet peliin

Äänissä ei ole pakko tyytyä Windowsin omiin ääniin. Netistä voi hakea järjestelmä-ääniksi sopivia wav-tiedostoja vaikkapa osoitteesta www.thewavplace.com.

Kun täältä löytyy sopivan tuntuinen ääni, paina sen nimeä oikealla näppäimellä ja valitse valikosta kohta ’Tallenna kohde nimellä’ ja säilö se vaikkapa valmiiksi etukäteen tehtyyn ’Äänet’ -kansioon C-levyllä. Ääniä voi myös esikuunnella vain napauttamalla tiedoston nimeä selaimen ikkunassa.

’Äänet’- ikkunassa voi sitten valita halutun Windows-tapahtuman ja käyttää ikkunan alareunassa olevaa ’Selaa’ painiketta, jolloin voi siirtyä hakemaan aikaisemmin ladattua omaa ääntään ja valita sen tapahtuman ääneksi.

Äänet-ikkunassa voi äänen liittää mihin tahansa Windowsin toimintoon, kuten vaikka ikkunan koon suurentamiseen. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, ettei näitä koko ajan toistuvia ääniä kukaan pitemmän päälle kestä....

Musiikki soimaan töissäkin

Kotikone on monella jo todellisessa multimediakäytössä, mutta hämmästyttävän harva on tietoinen siitä, että useimmilla tavallisilla toimitusten koneillakin voi kuunnella cd-levyjä, vaikka koneessa ei ole äänikorttiakaan.

Käytännössä kaikissa cd-asemissa nimittäin on aseman etulevyssä tavallisen kuulokeliittimen reikä, joka toimii täyttä häkää musiikkicd-levyjen suorassa toistossa, vaikka koneessa ei olisi minkäänlaisia ääniominaisuuksia. Tämä toimii kuitenkin vain musiikkilevyjen kuuntelussa, sillä pelien ja multimediaromppujen äänet eivät tästä kuulokeliitännästä toistu.

Toisaalta taas ainakin viimeisten parin vuoden mittaan hankituissa toimistokoneissa on yllättävän usein mukana emolevylle integroidut täysin toimivat ääniominaisuudet, joista ei ole välttämättä kerrottu työntekijöille mitään.

Jos tietokoneen takaa muiden liitäntöjen joukosta löytyy vihreä pieni reikä, johon sopii pienempikokoinen kuulokkeen liitin, on koneessa melkoisen suurella varmuudella myös ääniominaisuudet.

Asia selviää lopullisesti, kun tähän reikään työntää kuulokkeen kiinni ja etsii esimerkiksi kansiosta C-aseman ’Windows’ kansiossa olevan ’Media’ -alikansion ja tuplaklikkaa siellä minkä tahansa tiedoston nimeä.

Jos haluat muuttaa levyn kaikki kappaleet mp3-tiedostoiksi, valitse aktiiviksi kaikki kappaleiden nimet joko näppäinyhdistelmällä control + A tai ylävalikon ’Edit’ kohdan valinnalla ’Select All’ ja paina ohjelmaikkunan oikeassa alareunassa olevaa ylhäältä lukien toista painiketta, jossa lukee ’MP3’. Voit muuttaa vain myös osan kappaleista, kun painat mukaan haluamiesi kappaleiden nimiä hiirellä control-näppäin pohjassa.
Oikean reunan kolmanneksi ylintä MP3-painiketta voit käyttää, jos haluat muuttaa vain osan jostakin kappaleesta mp3-muotoon. Ylin ’WAV’-painike siirtää kappaleet koneen kovalevylle wav-muodossa, mutta tällä toiminnolla on harvemmin käyttöä.
 


 

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [7. ÄÄNTÄ] [7.1 Käsittely] [7.2 MP3] [7.3 Kuuntele] [7.4 Puhu netissä] [7.5 Tunnistus] [7.6. Äänikirjat]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind