7.4 Puhu netissä

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokoneesta saa webbikameran avulla helposti kuvapuhelimen. Jos kuitenkin tavoitteena on pelkkä äänipuheyhteys, voi hommasta selvitä kokonaan ilman edes webbikameran kaltaisia investointeja.

Pelkän tavallisen lankapuhelimen korvaava väline tietokoneesta tulee yksinkertaisimmillaan vain yhden ilmaiseksi netistä ladattavan tiedoston avulla. Tämä edellyttää kuitenkin, että tietokoneessa ovat valmiina äänikortti, kaiuttimet tai kuulokkeet sekä mikrofoni.

Käytettävän tietokoneen pitää myös olla suhteellisen tuore eli koneen prosessori ei saisi olla 400 megahertsiä hitaampi. Käytössä pitäisi myös olla jokin laajakaistayhteys.

luku.7.4_skypeLankapuhelimen korvaavan ilmaisensa jaettavan suomenkielisen Skype-ohjelmiston saat osoitteesta http://www.skype.com/intl/fi/  Paina ’Imuroi nyt’ linkkiä sivun keskiosassa ja uudelleen ‘Imuroi’-painiketta uusilla sivuilla. Ohjelma on kooltaan alle kymmenen megatavua, joten laajakaistan yli se hujahtaa hetkessä.

Selvää suomea

Skypen asennusohjelma tunnistaa automaattisesti käyttöjärjestelmän käyttämän kielen ja tarjoaa suomenkielisessä koneessa ohjelman käyttökieleksi suomea.

Jos menet asennuksen avausruudun kohtaan ‘Asetukset’, voi ottaa ruksin kohdasta ’Käynnistä Skype kun tietokone käynnistetään’, jolloin Skype ei käynnisty aina kun Windowskin.

luku.7.4_skype2Asennus sujuu ’Asenna’ painikkeella kunnes pääset pääset ruutuun, jossa luot käyttäjätilin itsellesi, joka on sitten myöhemmin aina valmiina odottamassa. Itse valitsemasi yli kuusi kirjainta pitkän käyttäjätunnuksen ja salasanan antamisen jälkeen annat sähköpostiosoitteesi ja panet vielä ruksin kohtaan ’Olen lukenut ja hyväksyn’. ’Lopeta’ -painike käynnistää varsinaisen Skype-tilin luomisen.

Seuraavaksi pääset luomaan omaa Skype-profiilisiasi. Täällä voit antaa aivan haluamasi määrän tietoa itsestäsi muille Skypen käyttäjille, eikä kukaan pakota kertomaan tottakaan....

Vain Skypen käyttäjille

Ongelma Skypen kaltaisten ohjelmien käytössä on, että puheluja voi ilmaiskäytössä ottaa vain toisille Skypen käyttäjille, joilla on tietokone avoinna ja Skype käynnissä.

Tarjolla on tosin myös yhdyskäytävä lankaverkkoihin, mutta silloin aletaan luonnollisesti puhua jo rahasta. Hinnat jäävät kuitenkin ainakin ulkomaanpuheluissa selkeästi alle nykyisten lankaverkon taksojen. Tosin myös puhelujen laatu on usein edelleen perinteisiä puheluja heikompi.

Skype-yhtiö on luvannut, että PC:ltä PC:lle soitetut puhelut pysyvät jatkossakin maksuttomina. Yhtiö luonnollisesti toivoo, että Skypen käyttäjät ryhtyisivät käyttämään tietokonettaan myös lankaverkkoon soitettaviin maksullisiin puheluihin.

Skypen ilmaiskäyttö siis vaatii, että saat ystäväsi ja sukulaisetkin houkuteltua mukaan Skypen käyttäjiksi. Kun sitten pyydät heiltä tiedon heidän valitsemistaan käyttäjätunnuksista, voit hakea heitä ohjelman hakuominaisuuksilla ja lisätä heidät ystävälistaasi. Ystävälistalla olevat henkilöt tulevat näkyviin valittaviksi aina kun heillä on tietokone avoinna ja Skype käynnissä koneellaan.

Etsivä löytää

Etinnän teet ohjelman pääikkunan alareunassa olevan ’Etsi Skypen käyttäjiä’ -linkin kautta. Kun pistät ’Etsi’-kenttään ystävältäsi saamasi käyttäjätunnuksen, pitäisi ystävän tietojen ilmestyä hetken kuluttua näkyviin. Paina sitten luettelossa olevaa käyttäjätunnusta hiiren oikealla painikkeelle ja valitse ’Lisää ystäviin’.

Esiin tulee ruutu, jossa vahvistat yhteydenottohalusi. Voit tässä vaiheessa valita, näkeekö ystäväsi sinut listallaan aina kun olet netissä vai ei. OK-näppäimen painalluksen jälkeen ystävällesi tulee hetken kuluttua omelle näytölleen esiin ruutu, jossa hän puolestaan vahvistaa, että todella haluaa mukaan sinun ystävälistallesi. Hän voi myös päättää haluaako hän puolestaan näkyä aina linjoilla ollessaan omalla ystävälistallasi vai ei.

Ohjelman pääsivulla näet jatkossa montako ystävälistallasi olevista on kulloinkin online-tilassa. ’Ystävät’ -välilehdeltä voit sitten helposti soittaa linjalla oleville puheluita, kun painat ystävän käyttäjätunnusta hiiren oikealla napilla ja valitse ’Soita tälle käyttäjälle’ -vaihtoehdon.

Laatu vaihtelee
 

luku.7.4_skype3Skypen puheluiden laatu tuntuu vaihtelevan paljon. Oman kotiverkon sisällä puhelujen laatu on suorastaan hyvä, mutta netissä laatu vaihteli enemmän. Asiaan vaikuttavat luonnollisesti myös käytettyjen mikrofonien laatu.

Skype houkuttelee luonnollisesti eniten niitä, joilla asuu sukulaisia vaikkapa Kanadassa tai Argentiinassa. Jos heilläkin on nykyaikainen tietokone ja laajakaistayhteys, pääsee Skypen avulla soittelemaan ilmaisia kansainvälisiä puheluita. Tosin nettiyhteyksien laatu tuppaa kaukoyhteyksissä heikkenemään, kun tieto kulkee jo kymmenien välittäjäkoneiden kautta.

Skype tarjoaa kuitenkin jo kotiverkossakin omat mahdollisuutensa. Olen kesän aikana rakentanut ja verkottanut itselleni työtilat erilliseen vanhaan autotalliin. Jatkossa vaimo voi omalta koneeltaan helposti palauttaa autotalliin koneen äärelle unohtuneen siippansa takaisin maan pinnalle ilman mitään puhelumaksuja. Skypen kaiuttimista kajahtava railakas soittoääni takaa sen, että yhteys myös syntyy.

VoipBusterilla ilmaisia puheluita lankaverkkoon

Skypellaävoit soittaa ilmaiseksi puheluita tietokoneeltasi toisille Skypen käyttäjille. Skypessä ilmaisuus kuitenkin rajoittuu kuitenkin tietokoneiden välisiin puheluihin ja lankapuhelimeen soittaminen maksaa aina. Maksullisetkin Skype Out -puhelut ovat tosin selvästi halvempia kuin perinteiset lankapuhelut.

luku.7.4.voipbusterVoipBuster-nimesen ohjelman avulla kuitenkin ovat mahdollisia myös ilmaiset puhelut tietokoneelta lankaverkkoon.

VoipBuster -voit soittaa maksutta korkeintaan minuutin mittaisia puheluita Suomen lisäksi mihin tahansa sellaiseen lankaverkon puhelimeen, joka sijaitsee Australiassa, Itävallassa, Belgiassa, Tsekissä, Tanskassa, Ranskassa, Saksassa, Kreikassa, Irlannissa, Hollannissa, Norjassa, Portugalissa, Espanjassa, Ruotsissa, Sveitsissä, Iso-Britanniassa tai Yhdysvalloissa.

Tämä ihme löytyy osoitteesta www.voipbuster.com ja sen käyttö vaatii oman asiakasohjelman lataamista kotitietokoneelle. Käytettävältä koneelta ei ihmeitä vaadita, vaan 300 megahertsinen 5 - 6 vuotta vanha mylly riittää, jos muistia on 128 megatavua ja koneessa on äänikortti ja mikrofoni.

Lisäksi käytössä pitää olla jonkin sortin laajempi kaista eli kaapelimodeemi, HomePNA tai ADSL-yhteys. Myös ISDN:n puhti riittää vielä VoipBusterin käyttöön.

Pieni ohjelma

VoipBusterin asiakasohjelma löytyy palvelun etusivulta linkin ’Download the VoipBuster’ -linkin takaa. Seuraavaksi esiin ponnahtaa ikkuna, jossa valitset latauspaikan omalta kovalevyltäsi ja pääset tallentamaan vain 1,71 megatavun suuruista asennuspakettia.

Asennus sujuu ladatun asennustiedoston tuplaklikkaamisen jälkeen ’I accept the agreement’ -sivun, useiden ’Next’-painallusten ja ’Install’-napin painalluksella. ’Finish’ -napin painalluksen jälkeen ilmestyy työkalupalkkiin näytön oikeaan alareunaan sinne aivan kellon viereen VoipBusterin kuvake.

Kun tuplaklikkaat sitä, esiin tulee hyvin yksinkertainen ikkuna. Valitse nyt yläreunasta ’New user’ -välilehti ja anna täällä haluamasi käyttäjänimi, salasana kahdesti ja sähköpostiosoitteesi ja paina OK-nappia. Ohjelma lähtee automaattisesti rekisteröimään sinua. Jos käyttäjänimi ei ole jo käytössä, tulee vielä ilmoitus, että sinut on onnistuneesti rekisteröity VoipBusterin käyttäjäksi.
 

Matkapuhelimiin soitto maksaa yhä

Valistunut lukija varmasti jo ihmettelee millä VoipBuster aikoo elää, jos jopa Atlantin ylittävät puhelut ovat ilmaisia. Eräs selitys on se, että matkapuhelimiin soittaminen on edelleen VoipBusterillakin aina maksullista.

Esimerkiksi suomalaisiin matkapuhelimiin soittaminen maksaa 15 senttiä minuutilta ja monissa maissa kännyköihin soittaminen maksaa selvästi yli 20 senttiä minuutilta. Lisäksi valtaosa maailman maista on edelleen lankapuhelintenkin osalta edelleen maksullisia ja esimerkiksi Falklandin saarille soittaminen maksaa 33 ja Somaliaan 48 senttiä minuutilta.

Tosin osa maksullisista puheluistakin on todella halpoja, sillä esimerkiksi Kanadaan, Chileen ja Hong Kongiin soittaminen maksaa VoipBusterilla vain sentin minuutilta.

VoipBusterin edullisuus siis riippuu paljon siitä mihin yhteyksiä otetaan, mutta hintataso jäänee silti aina selvästi oikeiden puhelinoperaattoreiden perimien taksojen alle.

Asiat voivat vielä muuttua

VoipBusterin palvelu on edelleen vain betatestaus-vaiheessa, joten asiat voivat vielä muuttua nopeastikin.

luku.7.4_voibuster_ohjelma02Kun rekisteröinti on tehty, pääsetkin heti käyttämään ohjelmaa. Kirjoita vain haluamasi suomalainen lankaliittymän puhelinnumero aloitusikkunan alaosassa olevaan laatikkoon, mutta muista panna Suomen maanumero eli +358 alkuun ja jätä ensimmäinen nolla suuntanumerosta pois. Tavallinen lohjalainen puhelinnumero on siis mallia +358193145205.

Seuraavaksi vain painat numeroikkunan vieressä tummanvihreänä paistavaa puhelinluurin kuvaketta ja puhelu kytkeytyy aivan normaalisti.

Rahaakin tarvitaan

VoipBusterilla voi puhua maksutta 300 minuuttia viikossa kotimaan lankapuhelimiin. Jos ne eivät riitä, tulee pian tarve kaivaa kuvetta. Rajattoman käytön mahdollistava viiden euron betatestaus-maksu ei ole ongelma, mutta ongelmaksi voi tulla sen maksaminen.

Maksamaan pääset etusivun ’buy credits/sign in’ -linkistä. Seuraavaksi annat juuri luomasi käyttäjätunnuksen ja salasanan ja menet seuraavalla sivulla ’Buy credit’-linkistä eteenpäin. Täällä annat nimesi, osoitteesi ja kotimaasi ja ’Save & Continue’ -napilla pääset seuraavaan vaiheeseen.

Ongelma voi tulla seuraavassa vaiheessa, sillä maksun voit tehdä vain joko Visalla, Euro- tai Mastercardilla, PayPalilla tai moneybookers.comin avulla. Jos luottokortti kuitenkin on olemassa, tapahtuu maksu salattua SSL-yhteyttä käyttäen, joten sikäli voit olla huoleti ja pääset soittelemaan melkoisen edullisia puheluita.
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [7. ÄÄNTÄ] [7.1 Käsittely] [7.2 MP3] [7.3 Kuuntele] [7.4 Puhu netissä] [7.5 Tunnistus] [7.6. Äänikirjat]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind