7.5 Tunnistus

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Jos elokuvia olisi uskominen, on tietokoneiden ääniohjaus jo täysin arkipäiväinen juttu. Tietokoneet ovat elokuvissa ymmärtäneet puhekäskyjä ja jutelleet itsekin niitä näitä jo vuosikymmenet.

Totuus on ikävä kyllä tässäkin asiassa toisenlainen. Tietokoneiden ääniohjausta on toki kehitetty jo kauan, mutta todellisuudessa sataprosenttisesti toimivia tietokoneiden äänentunnistusjärjestelmiä ei vieläkään ole olemassa.

Realistisuudesta on tietysti elokuvissa pakko tinkiä, sillä olisihan se aika noloa, jos elokuvassakin jouduttaisiin puolentusinaa kertaa toistamaan ’Avaa salainen tiedosto’, ennen kuin kone ymmärtää mitä päähenkilö oikein haluaa.

luku.7.5.freespeechPhilips Free Speech Viva -puheentunnistuspaketin tekee erikoiseksi ja kiinnostavaksi se, että se on edelleenkin ainoa kuluttajamyynnissä oleva puheentunnistusohjelma, joka hallitsee myös Suomen kielen.

Englannin kielellä toimivia puheentunnistusohjelmia on tarjolla runsaasti,  mutta suomalaisen suussa englanti ääntyy kuitenkin väistämättä hieman erilailla kuin kanta-astujalla. Käytännössä englanninkielisen puheentunnistuksen käyttö on ollut suomalaiselle melkoisen mahdotonta ennen Free Speechiä.

Koulutusta tarvitaan

Free Speech -ohjelman asennus sujuu muuten normaaliin tyyliin, mutta varsinaisen ohjelman asennuksen jälkeen joutui tekemään todella töitäkin. Ohjelma nimittäin oppii tunnistamaan käyttäjänsä äänen vain sitkeän koulutuksen avulla.

Free Speechille luetaan asennuksen ja mikrofonin asetusten säätämisen jälkeen melkoinen joukko tekstejä, joista ohjelma oppii tunnistamaan käyttäjän puhetavan.

Vartinkin ääneenlukurupeama tuntuu melkoisen pitkältä, mutta ohjelman tekemä puheentunnistus paranee selvästi, kun koulutusta lisätään.

Puheentunnistuksen kokeilussa tehdäänkin usein se virhe, että rynnätään suoraan käyttämään ohjelmaa ilman ohjelman kunnon koulimista. Sitten ohjelma helposti hylätään heikosti toimivana muutaman kokeilun jälkeen.

Toimiva puheentunnistus vaatii väistämättä edelleen sitkeyttä ja työtä. Kokeneemmat puheentunnistuksen käyttäjät suosittelevatkin kaikkien ohjelmassa valmiina olevien harjoitustehtävien suorittamista, jolloin puhetta joutuu pajattamaan tietokoneelleen jopa tuntikausia.

Tulokset vaihtelevat

Tunnistustulokset ovat harjoittelun määrän myötä vaihtelevia. Free Speechin avulla pystyy ohjaamaan koko Windowsin toimintaa, avaamaan ja sulkemaan ohjelmia, sanelemaan sähköposteja ja pitempiäkin tekstejä tekstinkäsittelyohjelmaan.

Ohjelman käyttämiä komentoja joutuu aivan aluksi melkoisesti opettelemaan. Onneksi työpöydälle saa helposti esille kaikki ohjelman käyttämät komennot sisältävät opasteen.

Esimerkiksi mikkiin lausuttu komento ’Avaa WordPad’ avaa ohjelman ja ’Sulje’-komento panee sen taas kiinni.

Tietokoneelle jutteleminen ei oikein istu avokonttoriin. Muille aiheutuvan häiriön lisäksi ohjelman jouhea toiminta häiriintyy väistämättä, jos välillä erehtyy huutelemaan muille kuin koneelle tarkoitettuja kommentteja.

Toimii, ei toimi

Free Speechin käyttökokemukset ovat olleet hyvin vaihtelevia. Välillä homma toimii kuin unelma, kun taas välillä ei mikään suju. Mikki on hyvä pitää aina samassa asennossa ja äänenkäyttöä on pakko todella tarkkailla.

Koneen prosessoriteholla, ympäristön melutasolla ja käytetyn mikrofonin laadulla on kaikilla merkitystä puheentunnistuksen onnistumisessa.

Ohjelman ohjetiedoston mukaan minimilaitevaatimus on 233 megahertsin pentium, mutta alle 500 megahertsin koneella asiaa ei kannata edes kokeilla. Muistiakin on hyvä olla ainakin 192 megatavua, sillä FreeSpeech on melkoinen muistisyöppö.

Ohjelmapaketin mukana tuleva mikrofoni riittää hyvin ohjelman käyttöön, mutta tavallisilla konepakettien mukana tulevilla lelumikrofoneilla homma ei välttämättä toimi lainkaan. Philipsin oman sankamikrofonin saa aina samaan asentoon ja samalle etäisyydelle suusta, mikä parantaa selvästi onnistumisen mahdollisuuksia.

Tyyristä lystiä

Philips Free Speech -paketti sisätää varsinaisen ohjelman lisäksi myös laadukkaan oloisen kuuloke-mikrofoniyhdistelmän. Pakettia myydään myös vielä hienomman SpeechMike -mikrofoniyhdistelmän kanssa.

Ohjelmaa saa myös uutena ainakin Konttorityö-nimisestä helsinkiläisyrityksestä. Hintaa paketille kertyy hieman yli 130 euroa kuulokemikrofonin kanssa ja 199 euroa SpeechMike -mikrofonilla varustettuna. Lisätietoa on osoitteessa http://www.konttorityo.fi/freespeechviva/
 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [7. ÄÄNTÄ] [7.1 Käsittely] [7.2 MP3] [7.3 Kuuntele] [7.4 Puhu netissä] [7.5 Tunnistus] [7.6. Äänikirjat]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind