7.6. Äänikirjat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Tietokone on nykyisin monessa kodissa jo todellinen viihdekeskus, mutta tietokoneen ja sopivien lisälaitteiden avulla voit hankkia juuri itsellesi räätälöityä ilmaista viihdettä myös tylsille bussi- ja automatkoille. Netissä on nimittäin nykyisin tarjolla valtavasti aivan ilmaista äänimateriaalia, jota voit helposti siirtää mp3-soittimeesi tai puhelimeesi ja kuunnella missä haluat.

Mp3-muoto on tehnyt äänikirjoista jälleen houkuttelevan vaihtoehdon. Kun aikaisemmin piti niitä kuunnellakseen kanniskella painavia ja tilaa vieviä kasetti- tai cd-soittimia, voi äänikirjan nyt sujauttaa taskuun menevään mp3-soittimeen tai moderniin puhelimeen.

Kaikkein parasta on, että äänikirjoista voi nauttia myös aivan ilmaiseksi. Internetissä toimiva Librivox-palvelu nimittäin jakelee vapaaehtoisten työntekijöiden ääneen lukemia kirjoja. Löydät Librivoxin osoitteesta http://librivox.org/

luku.7.6_librivox

Jokainen kuitenkin ymmärtää, ettei ilmaiseksi voi jaella tämän päivän hittikirjoja, vaan jakelussa olevat kirjat ovat tekijänoikeudesta jo vapautuneita ajattomia kirjallisuuden klassikoita.

Toinen ongelma on tietysti se, Yhdysvalloissa toimivan palvelun tarjonnasta ylivoimainen valtaosa on luonnollisesti englanninkielistä. Nopea haku löysi kuitenkin valikoimista myös Juhani Ahon 'Helsinkiin' ja Aaro Hellaakosken 'Liian paha sappi'-teoksen. 

Jos englanninkieli ei kuitenkaan haittaa, on tarjolla vaikkapa Dickensiä, Twainia, Goethea, Machiavelliä, Wildeä ja Wodehausea. Tarjolla on kaikkiaan yli 800 kokonaan ääneen luettua kirjaa ja mikä parasta; kaikki on aivan ilmaista!

luku.7.6_librivox2
Kun menet osoitteeseen http://librivox.org/ , napauta etusivun linkkiä 'LibriVox Catalog', niin pääset selaamaan valikoimaa. Nyt voit hakea kirjoja vaikkapa kirjailijan tai kirjan nimen perusteella. Kun napautat hieman alempana olevaa 'Browse entire catalog' -nappia, pääset vapaasti selailemaan koko valikoimaa.

Kun napautat itseäsi kiinnostavan kirjan nimeä, pääset kirjan esittelysivulle, jossa voit valita missä muodossa kirjan haluat. Yleisesti ottaen vaivattominta on valita mp3-muodossa oleva teos. Tarjolla voi olla sekä 64 kilobitin ja 128 kilobitin versiot. Isompi luku tarkoittaa yleensä parempaa äänen laatua, mutta vastaavasti isompaa tiedostoa.

Kuuntelua selaimessa

Jos vain napauta mp3-alkuisen tiedoston nimeä, se aukeaa usein itse selaimeen kuunneltavaksi, jos sopivat apuohjelma on asennettu. Jos tiedosto halutaan kuitenkin kuunnella myöhemmin esimerkiksi mp3-soittimessa, pitää se tallentaa omalle tietokoneelle.

Paina sinisellä tekstillä olevan mp3-alkuisen tiedoston nimeä hiiren oikealla painikkeella ja valitse nyt aukeavasta valikosta 'Tallenna kohde levylle' tai 'Tallenna kohde nimellä'. Seuraavaksi kysytään mihin tiedosto halutaan tallentaa; yleensä tarjolle tulee se kansio, johon viimeksi on jotain tallennettu internetistä tuolla selainohjelmalla.

Kun sopiva paikka on löytynyt, paina 'Tallenna'. Äänitiedostot ovat usein isoja ja hitaammalla yhteydellä lataus voi kestää hyvin kauan, varsinkin kun tiedostoja jakelevat palvelimet ovat ilmeisesti usein hyvin ylikuormitettuja. Kun tiedosto on ladattu, voit helposti kopioida sen suoraan mp3-soittimeesi.

luku.7.6_gutenbergGutenberg tuo tekstin

Teosten esittelysivuilla on yleensä linkki myös ilmaiseen tekstimuodossa olevaan kirjan versioon. Tämä linkki on useimmiten muodossa 'Gutenberg e-text' ja se vie Project Gutenbergin sivuille.

Tämä vapaaehtoistyön voimannäyte tarjoaa nykyisin yli 20 000 ilmaista tekstimuodossa olevaa klassikkoteosta, joista viime laskun mukaan peräti 396 on suomenkielisiä. Pääset tutustumaan tähän projektiin osoitteessa www.gutenberg.org/

Audiblesta uutuuskirjat

Jos kuitenkin mielenkiinto kohdistuu hieman ajankohtaisempaan kirjallisuuteen, on pakko kääntyä kaupallisten äänikirjojen tarjoajien puoleen. Ehkä paras näistä on osoitteessa http://www.audible.com toimiva Audible, jonka valikoimaan kuuluu peräti 35 000 erilaista äänikirjaa. Voit joko ostaa kirjoja yksitellen tai liittyä kirjakerhon kaltaiseksi jäseneksi, joka saa kuukausittaista maksua vastaan valita kerran kuussa uuden kirjan.

Kirjallisuutta on tarjolla todella laidasta laitaan ja voit tilata myös yhdysvaltalaisten aikakauslehtien ääniversioita. Kotimaasta en ole vielä löytänyt mp3-muodossa olevien äänikirjojen myyjiä, kun ruotsalainen AdLibriskin näyttää luovuttaneen Suomen osalta.

Ilmaista äänimateriaalia on kuitenkin tarjolla runsaasti esimerkiksi Yleisradion sivuilla ja erityisesti Podcast-lähetyksien kautta. Omilla nettisivuillani osoitteessa http://tinyurl.com/2xw8sw on tarkempien ohjeita Podcasting käytöstä.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [7. ÄÄNTÄ] [7.1 Käsittely] [7.2 MP3] [7.3 Kuuntele] [7.4 Puhu netissä] [7.5 Tunnistus] [7.6. Äänikirjat]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind