8.10 Facebook

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Facebookin perusideana on lähteä etsimään tuttujaan ja ystäviään Facebookista ja ryhtyä seurustelemaan heidän kanssaan Facebookissa.

Jos kuitenkin olet sukusi, tuttavapiirisi, työpaikkasi ja kotikaupunkisi ensimmäinen Facebook-käyttäjä, ei ole paljoa löydettävää. Facebook on edelleen kokonaan englanninkielinen.

Eräs perusajatuksista on liittyä mukaan erilaisia ryhmiin (Groups) tai verkostoihin (Networks). Ryhmät ovat yleensä kaikille avoimia ja sellaisia voivat olla vaikkapa ’Support the Monks' protest in Burma’, I bet I can find 1,000,000 people who dislike George Bush!’, ’The Largest Facebook Group Ever’, ’Finland’  ja ’The Wallenius Legion’ .

Monet verkostot ovat suljettuja ja niiden jäseniksi hyväksytään hakemuksesta, mutta täysin avoimiakin verkostoja on paljon. ’Finland’ -nimisen verkoston on yli 319 000 suomalaista Facebook-käyttäjää.

Näissä ryhmissä ja verkostoissa on sitten tarkoituksena viestiä, lähetellä niihin kuvia ja tietoa tapahtumista, mutta mikään tästä ei minusta ole ollut mitenkään erikoista.

luku.8.10_facebook1

Ystävät tekevät Facebookin

Ystävät (Friends) on olennaisen tärkeä on osa Facebookia. Voit kutsua kenet tahansa facebookilaisen ystäväksesi, jolloin suoraan omalle Facebook-sivullesi päivittyy koko ajan tietoa siitä mitä ystäväsi Facebookissa puuhaavat.

Facebookin todellinen viehätys on, että voit seurata omalle sivulle automaattisesti päivittyvää tietoa siitä ystävät ovat Facebookissa puuhanneet.

Kun oikean elämän ystäviä on mukana, voit seurata kenen kanssa he puolestaan ovat ystävystyneet, seurata mitä kivoja pikkujuttuja he ovat löytäneet ja jopa mitä viestineet julkisesti keskenään.

Facebookin merkitys taitaakin syntyä lähinnä sen tarjoamasta mahdollisuudesta seurata uudesta näkökulmasta ystävien ja tuttujen elämää ja seurata vaikkapa sitä kenen kanssa heistä tulee Facebook-ystäviä.

Jos näitä tuttuja ei ole, lässähtää koko juttu, vaikka tarjolla onkin kaikenlaisia ’Entourage’, ’Compare People’ ja ’Quiz’-juttuja.

Lisäohjelmilla väriä elämään

Tärkeä juttu Facebookissa ovat kivat pienet lisäohjelmat, joita Facebookissa taitaa olla jo satoja. Niiden avulla voit vaikkapa vertailla elokuvamakuasi muiden käyttäjien kanssa, saada hälytyksiä heidän syntymäpäivistään ja vaikka mitä.

Uusia sovelluksia tulee päivittäin. Tieto niistä leviää virusmaisesti, kun Facebookin käyttäjä näkee ystäviensä ottaneen niitä käyttöön.
 

Aloitus on helppoa

Facebookin jäseneksi pääset helposti osoitteessa www.facebook.com, kun painat vihreää ’Sign Up’ -painiketta. Seuraavaksi joudut antamaan koko nimesi, sähköpostiosoitteesi, syntymäaikasi ja luomaan salasanan itsellesi ja hyväksymään sopimuksen. ’Sign up Now’ -nappi vie maaliin.

luku.8.10_facebook2

Tietojen antamisessa kannattaa olla rehellinen, sillä muutoin koko idea vesittyy, eikä kukaan koskaan löydä sinua.

Seuraavaksi saat antamaasi sähköpostiosoitteen varmistusviestin, jossa olevan linkin napauttaminen vasta aktivoi uuden Facebook-tilisi.

Seuraavaksi joudut vastaamaan kysymykseen haluatko etsiä osoitekirjassasi olevia ihmisiä Facebookista, jos olet vaikkapa Gmailin käyttäjä.

Jos nyt annat sähköpostitilisi salasanan, käy Facebook läpi osoitekirjasi ja tarkistaa onko siellä olevia ihmisiä jo Facebookin käyttäjinä.

Vihdoin sinulle yleensä tarjotaan mahdollisuutta liittyä oman kotimaasi eli ’Finland’-verkostoon ’Join’-painikkeella.

Nyt esiin pamahtaa uusi Facebook-aloitussivusi. Täällä näet heti myös onko järjestelmä itse löytänyt sinulle tuttuja. Esimerkiksi eräs suurehko helsinkiläinen työpaikka tuotti oitis 98 ihmistä, jotka ovat jo Facebookissa. Voit sitten kutsua heistä kenet tahansa ystäväksesi ’Add as friend’ -linkin kautta.

Tiedot ajan tasalle

Ensimmäinen ja tärkein tehtävä on kuitenkin saattaa omat tietosi ajan tasalle ’View and edit Your Profile’ -linkin kautta. Jokainen facebooklainen lataa aivan ensimmäisenä oman kuvansa profiilin ’Upload a picture profile’ -linkin kautta.

Aivan omassa harkinnassasi on sitten kuinka paljon annat muita tietoja itsestäsi, sillä järjestelmään voi antaa hyvin paljon hyvin yksityiskohtaista tietoa itsestään.

Jatko on aivan itsestä kiinni. Jos olet aktiivinen, löydät hyviä yhteisöjä ja jos paljon tuttujasi on jo mukana, on Facebook varmasti ihan kiva paikka olla.

Facebook on kuitenkin loppujen lopuksi todellakin vain aikuisten ajanvietettä; se on aikuisten IRC-galleria. Voi hyvin olla, että Facebookia ei vuoden päästä muista kukaan, kun uusi, pitemmälle kehitelty, helppokäyttöisempi ja ennen kaikkea ihmisten omaa äidinkieltä puhuva leikkikenttä on korvannut sen.

Facebook ei suinkaan ole ainoa mahdollisuus. Tarjolla on esimerkiksi LinkedIn palvelu osoitteessa http://www.linkedin.com

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [8. HYVÄ TIETÄÄ] [8.1 Kotisivut] [8.2 Mail2web] [8.3 Ympäristö] [8.4 Digitv] [8.5 Viivakoodit] [8.6 Blogit] [8.7 Sanakirjat] [8.8 GPS-suunnistus] [8.9 Nettikeskustelut] [8.10 Facebook]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind