8.4 Digitv

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Harva uusi tekniikka on joutunut samanlaisen suoranaisen halveksinnan kohteeksi kuin digi-tv. Taustalla on tietysti se, että digitaalitelevisiota tuotiin Suomeen melko tavalla takapuoli edellä eli tekniikka ei ollut vielä valmiina, kun sitä alettiin massiivisesti lanseerata. Markkinoijilla ei selvästikään ollut käsitystä siitä missä teknisellä puolella mentiin.

Nyt tilanne on kuitenkin ratkaisevalla tavalla jo selkiytynyt ja digitv:n tekniikka on saatu pelaamaan. Kaikkia aluksi luvattuja palveluita ei tosin ole vieläkään olemassa. Esimerkiksi vuorovaikutteiset palvelut vielä odotuslistalla, mutta sentään jo tulossa.

Tulevaisuus tuo digitv:n yhä lähemmäksi tietokonemaailmaa, sillä digitaalisessa muodossa olevan lähetysvirran käsittely tietokoneista tutuilla tekniikoilla on ennen pitkää niin suuri houkutus, ettei sitä voida välttää.

Telkkarista tietokone

Seuraavassa vaiheessa tulevat vuorovaikutteiset MHP-palvelut, jotka käytännössä ovat pääosin Internet-palveluita uusissa vaatteissa. Tietokoneen kanssa ne eivät kuitenkaan välttämättä kilpaile, sillä vaikkapa pankkiasioiden hoitaminen on varmasti helpompaa tietokoneen hiirellä ja näppäimistöllä kuin kaukosäätimen avulla.

Muukin tietokoneen tekniikka hiipii pian digitelkkareihin, sillä digitaalisen lähetyksen luonnollinen tallentamistapa on sen tallettaminen kovalevylle. Uudet pakkaustekniikat ja valtavat kovalevyt mahdollistavat jo nyt melkoisen lähetysmäärän varastoimisen kovalevylle.

Tietokoneista tutuilla videoiden käsittelyohjelmilla voidaan sitten lähetyksiä leikellä ja koostaa ja polttavat DVD-asemat tarjoavat sitten luontevan tavan näiden lähetysten pysyvään varastoimiseen. Tuolloin ei digitv:llä ja tietokoneella enää sitten olekaan muuta eroa kuin nimi ja käyttötarkoitus.

Vanhaan analogiseen televisoon verrattuna digitv:n selvin ero on kuvan ja äänen laadussa, sillä digitv:n kuva on selvästi terävämpi ja jo lähellä DVD-laatua. Digitv:n uudet kanavat eivät varmasti kaikkia kiinnosta, mutta onhan niitäkin tarjolla myös ilmaiskanavina.

Digitv:n todellisia hienouksia on Info-painike, jolla saa oitis ruutuunsa kuvauksen juuri sillä hetkellä menossa olevasta ohjelmasta ja tiedon sen kestoajasta. Samalla kerrotaan myös seuraava ohjelma ja uusi Info-näppäimen painallus tuo esiin kaikkien kanavien ohjelmatiedot, joiden tulo tosin voi kestää melkoisen tovin.

Kuvan voi halutetaan myös pysäyttää kuten videoissa, mutta käytännössä tällä ominaisuudella ei juuri ole käyttöä.

luku.8.4_hauppaugeTietokoneellekin on saatavissa myös digitaali-TV:n osaavia kortteja. Vaikkapa Hauppaugen halvimmillaan jo 150 euron hintaluokkaan sijoittuva WinTV NOVA-T DVB-T PCI tarjoaa hyvin edullisen tavan siirtyä ilmateitse siirrettävän digi-tv:n katselijaksi, jos vain tietokoneen kuvaruutu riittää katseluympäristöksi.

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [8. HYVÄ TIETÄÄ] [8.1 Kotisivut] [8.2 Mail2web] [8.3 Ympäristö] [8.4 Digitv] [8.5 Viivakoodit] [8.6 Blogit] [8.7 Sanakirjat] [8.8 GPS-suunnistus] [8.9 Nettikeskustelut] [8.10 Facebook]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind