8.5 Viivakoodit

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Asioiminen nettipankissa on aina mukavampaa ja vaivattomampaa kuin oikeaan pankkisaliin raahautuminen, muta laskumäärien kasvaessa alkaa valtavien viitekoodin numerosarjojen syöttäminenkin ennen pitkää rasittaa.

Usein toistuvien laskujen tilinumerot ja vastaanottajien nimet saa sentään yleensä tallennettua laskupohjiin, mutta yllättävän harva yritys käyttää samana toistuvia viitenumeroita.

Onneksi tähänkin ongelmaan on olemassa ratkaisu. Pankkien omissa laskunmaksuautomaateissa käytettävän viivakoodinlukijan voi nimittäin nykyisin suhteellisen edullisesti ostaa myös omaan kotikoneeseensa.

Finn-ID:n Viivari (http://www.finn-id.fi/viivari/fi_FI/main/) on ollut käytännössä ainoa Suomessa myynnissä oleva viivakoodinlukijatyyppi ja niiden hinnat ovat pyyhkineet pitkään kaukana sadan euron väärällä puolella.

Näitä laitteita on nyt saatavilla muidenkin valmistajien valmistamina ja hieman edullisemmin kuin Viivareita.

Helppoja vehkeitä

luku.8.5_koodikynaViivakoodinlukijat ovat erittäin helppokäyttöisiä laitteita, sillä ne eivät tarvitse minkäänlaisia ajureita tai apuohjelmia toimiakseen. Viivakoodinlukija nimittäin muuttaa lukemansa viivakoodin suoraan tavalliseksi näppäimistösyötteeksi eli tekstiksi ja numeroiksi, joita mikä tahansa tietokone ymmärtää ilman apuvälineitä.

Näppäimistöliitäntäinen laite ottaa käyttövirtansa näppäimistöliitännästä ja usb-liitäntäinen laite usb-liitännästä, joten ulkoisia virtalähteitäkään ei tarvita.

Näppäimistöliitäntäinen laite kytketään yhteen koneen oman näppäimistön kanssa, eikä se vaikuta näppäimistön toimintaan mitenkään. Käytännössä vehje vain kytketään tietokoneeseen ja sitä ryhdytään käyttämään.

Pankkiohjelmat tukevat

Lähes kaikissa nykyisissä nettipankeissa on suora tuki näille viivakoodinlukijoille.

Kun vedät kynän muotoista lukijaa kevyesti laskun viivakoodin yli, ilmestyivät maksun saajan tilinumero, viitenumero, summa ja maksupäivä kuin taikaiskusta laskunmaksuikkunaan.

Maksaessa pitää vain olla tarkkana maksupäivien kanssa. Viivakoodilukija lukee luonnollisesti viivakoodissa olevan maksupäivän maksukenttään. Jos kuitenkin tarkoituksena on maksaa laskut heti, pitää maksupäivä käydä käsin muuttamassa.

Muuta kivaa

luku.8.5_barcode
Osoitteessa www.barcodesinc.com/generator/index.php voit luoda omia viivakoodeja aivan oman mielihalusi mukaan. Sivuston palvelu muuttaa minkä tahansa antamasi tekstin viivakoodin sisältäväksi kuvaksi, jonka voit sitten ladata omalle kotikoneellesi pysyvämpää säilytystä varten. Viivakoodin muodoksi kannattaa valita 128B. Ääkköset eivät kuitenkaan toimi, joten ne pitää korvata muilla kirjaimilla.

Valmiin viivakoodin tallennus on kätevintä tehdä niin, että napautat sivuston luomaa valmista viivakoodin kuvaa hiiren oikealla näppäimellä ja valitset valikosta vaihtoehdon´Tallenna kohde nimellä´. Nyt aukeaa normaali tallennusikkuna, jossa voit valita mihin kansioon kuva omalla koneellasi tallennetaan.

Näitä viivakoodeja voit hyödyntää vaikkapa siten, että tallennat usein käyttämiäsi hankalia sanoja, sanontoja tai vaikkapa nettiosoitteita viivakoodeiksi, sijoitat nämä viivakoodit kuvina vaikkapa Word-dokumenttiin ja tulostat tämän asiakirjan.

Jatkossa sitten vain pyyhkäiset viivakoodinlukijalla tämän hankalan sanan sisältävän viivakoodin yli ja teksti toistuu mihin tahansa ohjelmaan. Viivakoodilukijat ovat nimittäin täysin ohjelmista riippumattomia ja viivakoodin tekstin voi lukea vaikkapa suoraan komentokehotteeseen.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [8. HYVÄ TIETÄÄ] [8.1 Kotisivut] [8.2 Mail2web] [8.3 Ympäristö] [8.4 Digitv] [8.5 Viivakoodit] [8.6 Blogit] [8.7 Sanakirjat] [8.8 GPS-suunnistus] [8.9 Nettikeskustelut] [8.10 Facebook]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind