8.7 Sanakirjat

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Erityisen hankalaa paperisten sanakirjojen kuljettaminen on hakalaa matkoilla, jolloin kuitenkin esimerkiksi sanakirjan tarve taas saattaisi usein olla kovimmillaan. Tähän markkinarakoon iskee Kielikone Oy:n julkaiseman MOT-sanakirjaston mobiiliversio.

Mobiili-MOT vaatii käytännössä joko Nokian Communikaattorin tai Pocket-PC –pohjaisen taskutietokoneen tai älypuhelimen. Vasta näppäimistöllä varustetulla laitteella siitä saa täyden hyödyn.

Jos sinulla kuitenkin jo on Nokian Communikaattori, saat MOT:n avulla taskuusi parhaimmillaan 21 eri kieltä täydellisesti osaavat sanakirjat ja monenlaisia erilaisia erikoissanastoja. Esimerkiksi englannin kielen sanakirjassa on 115 000 suomenkielistä ja 110 000 englanninkielistä hakusanaa.

Lisäksi tarjolla on esimerkiksi Enteka eli kaupan ja tekniikan erikoissanakirja ja toimittajalle tuiki tarpeellinen kielitoimiston sanakirja, jolla pystyn selvittämään minkä tahansa suomen kielen sanan sisällön ja oikean kirjoitusasun.

Asennus aina vaikea

MOT sanakirjaston käyttöönotto ei ole aivan yksinkertainen juttu. Ohjelma-CD:ltä asennettiin ensin tarvittava ohjelmisto Windowsiin, jossa asennusohjelma luo kännykkään tarvittavat asennus-SIS –tiedostot omaan kansioonsa.

Pientä mutkaa matkaan tuo sekin, ettei asennus onnistu ilman asennustunnusta.

Asennuksessa saattaa vähemmän teknisillä ihmisillä mennä hieman sormi suuhun, sillä asennettavat SIS-tiedostot pitää itse etsiä tietokoneen kovalevyltä ja kopioida kännykän muistiin. Nokian PC-Suiteen sisäänrakennettu ohjelmien asennuspalikka ei nimittäin suostu lainkaan toimimaan yhteistyössä MOT:n kanssa ja homma oli pakko hoitaa käsipelillä.

Lopussa kiitos seisoo

Ennen asennusta on hyvä tarkistaa, että puhelimen muistikortilla on riittävästi tilaa, sillä esimerkiksi Enteka vie vaatimattomat 17,9 megatavua tilaa.

Puhelimen omaan perusmuistiin ei sanakirjoja kannata tunkea, mutta onneksi isojakin muistikortteja saa jo suhteellisen halvalla, kunhan vain ei erehdy ostamaan Nokian omia kortteja. Communikaattoriin nimittäin käyvät aivan tuiki tavalliset SD- ja MMC-muistikortit aivan yhtä hyvin.

Käytössä sanakirjat toimivat moitteetta ja sanastokin tuntui hyvin monipuoliselta. 9500-sarjan kommarissa sanakirjat käynnistyivätkin suhteellisen vauhdikkaasti.

Sen verran aikaa kuitenkin vierähtää ohjelmaa auottaessa ja hakusanoja naputellessa, että kesken vieraskielisen keskustelun ei oikein vielä voi lähteä vierasta sanaa hakemaan.

Sen sijaan vieraskielisen tekstin ääressä kommarista kätevästi löytyvä täydellinen sanakirja pääsee todella oikeuksiinsa. Sanakirjaa ei enää koskaan tarvitse lähteä etsiskelemään, kun se roikkuu aina mukana kännykkäkotelossa.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [8. HYVÄ TIETÄÄ] [8.1 Kotisivut] [8.2 Mail2web] [8.3 Ympäristö] [8.4 Digitv] [8.5 Viivakoodit] [8.6 Blogit] [8.7 Sanakirjat] [8.8 GPS-suunnistus] [8.9 Nettikeskustelut] [8.10 Facebook]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind