8.9 Nettikeskustelut

 

 

      RAKASTA TIETOKONETTASI- Kansalaisen tietotekniikkatieto

Internet oli aluperin aivan samalla tavalla yksisuuntaisen tiedon levittämisen väline kuin lehdet, televisio tai radio. Isot organisaatiot ja huippuosaajat rakensivat ensimmäiset nettisivustot, joita sitten käytiin vain passiivisesti lukemassa.

Hyvin pian sivustoihin kuitenkin rakennettiin erilaisia palautekanavia, jotka mahdollistivat välittömän palautteen antamisen juuri luetuista asioista.

Tämä mahdollisuus oli valtava mullistus tiedonvälityksessä. Toki sanomalehtiinkin on aina voinut kirjoittaa, mutta se on vaatinut aina aivan toisenlaista paneutumista ja vaivannäköä kuin muutaman terävän lauseen paukauttaminen suoraan nettisivulla olevaan palautelomakkeeseen.

Nyt jo oikeastaan kaikissa oikein rakennetuissa uutissivustoissakin on kävijöillä mahdollisuus kommentoida sivuston uutisia ja käydä siitä myös keskustelua.

luku.8.9_blogit

Blogin voi aloittaa kuka tahansa

Seuraava suuri askel olivat kaikkien kirjoittamisesta kiinnostuneiden ulottuville tulleet blogit, joissa on nykyisin lähes aina myös mahdollisuus kommentoida kirjoittajan mielipiteitä. Blogin suurin ero nettisivuihin oli, että oman bloginsa pystyy blogipalvelussa aloittamaan aivan kuka tahansa ilman mitään erityistaitoja.

Itse asiassa jo ennen varsinaista nettiä olivat olemassa Usenetin uutis- ja keskusteluryhmät. Ne ovat kuitenkin aina olleet harvoja ja valittujen temmellyskenttää, joita suuri yleisö ei ole koskaan oikeastaan löytänyt.

 Uutisryhmien käyttö on vaatinut erikoisohjelmia. Uutisryhmissä vallalla oleva oma erikoinen pilkuntarkasti vartioitu tapakulttuurinsa on myös oitis tyrmännyt monet varvastaan niissä kastaneet.

Netin aivan uudenlaisen keskustelukulttuurin ytimessä ovat kuitenkin erilaiset keskusteluun tarkoitetut nettisivustot. Nuorisolla on kauan ollut omat IRC-galleriansa ja vastaavat, mutta kyllä aikuisetkin ovat jo oppineet Suomessa keskustelemaan.

Suomi24 hallitsee keskustelut

Kotimaisen keskustelun kunkku on jo pitkään ollut Suomi24:n keskustelusivusto, jonka löydät osoitteesta http://keskustelu.suomi24.fi Täällä puhutaan kaikesta maan ja taivaan välillä.

Esimerkiksi viime keskiviikkona jätettiin näihin Suomi 24:n keskusteluihin peräti lähes 30 000 uutta viestiä. Koko keskustelusivustoon on kirjoitettu koko sen historian aikana jo lähes 30 miljoonaa puheenvuoroa!

Kuka tahansa voi tietysti lukea näitä keskusteluja, mutta pääset helposti itsekin myös mukaan keskustelijioiden joukkoon, kun napautat osoitteessa http://keskustelu.suomi24.fi sivun yläreunassa olevaa ’Liity jäseneksi’-linkkiä. Nyt vain keksi itsellesi naseva käyttäjänimi ja hyvä salansana ja anna tietosi.

Tärkeää on antaa toimiva sähköpostiosoite, sillä sinne saat vahvistuskirjeen, jossa olevaa linkkiä napauttamalla voit aktivoida jäsenyytesi.

Suomi24:n keskusteluja seurataan ja asiattomuuksia poistetaan, mutta keskustelun taso siellä ei välttämättä aina huimaa päätä. Nopeat yhden lauseen huitaistut kuittaukset ja pyrkimys keskustelukumppaneiden nolaamisen ovat Suomi24:n arkipäivää. Monenlaista asiaa ja hauskaakin toki mahtuu 30 000 päivittäiseen viestiin.

Myös palvelun tekninen toteutus on ainakin monen mielestä häiritsevä, kun saman viestiketjun viestejä joutuu etsimään kummallisesta viestipuusta.

City.fi on nuorelle aikuiselle

Hieman vaativampaan, mutta edelleen enemmänkin nuorekkaaseen makuun ovat City.fi:n keskustelut osoitteessa http://www.city.fi/keskustelut. Palvelu vaatii rekisteröitymisen ja mukaan pääset etusivun yläreunan pienestä ’Rekisteröidy’-linkistä.

Näkökulma-niminen keskustelualue osoitteessa www.nakokulma.net palvelee iäkkäämpää ja ehkä myös koulutetumpaa keskustelijakuntaa. Historiahulluja taas palvelee Agricola-historiaverkon keskustelupalsta osoitteessa http://agricola.utu.fi/keskustelu

Näkökulma-keskustelusivusto on tiukasti mihinkään ideologioihin sitoutumaton keskustelupaikka, jossa käydään keskustelua esimerkiksi filosofiasta, uskonnosta, tieteestä ja taiteesta. Tarjolla on toki myös kevyempiä keskusteluja mistä tahansa maan ja taivaan välillä.

Näkökulmassa roska siivotaan pois

luku.8.9_nakokulma

Näkökulman kaikkia keskusteluja seurataan tiiviisti. Kaikki asiattomuudet poistetaan nopeasti ja niiden esittäjät joutuvat ääntä nopeammin jäähylle koko keskustelusta. Täälläkin tarvitaan jäseneksi kirjautuminen, joka käynnistyy www.nakokulma.net -etusivun ’Rekisteröidy’-linkistä.

Näkökulmaan kirjoittaminen on helppoa, kun vain on selvillä tekstinkäsittelyn perussäännöistä. Muiden viesteihin vastaaminenkin ja niiden sisällön lainaaminen on tehty poikkeuksellisen helpoksi.

Näkökulman viestiketjut ovat helposti seurattavia ja keskustelut ajoittain jopa korkeatasoisia. Tosin keskustelu tietysti väistämättä päätyy jankkaamiseksi täälläkin, jos asioista ollaan syvällisemmin eri mieltä.

Keskustelua ylläpitää täälläkin perusporukka, joka pian tietää toistensa mielipiteet jo ennen kuin on ehtinyt niitä lukeakaan. Sananvaihto on silti asiallista ja usein jopa lennokasta.

Agricolan keskustelupalsta osoitteessa http://agricola.utu.fi/keskustelu on historiahullujen salainen suosikki keskustelupalstojen joukossa, vaikka se ei kovin suuria yleisömassoja historianopettajien lisäksi varmasti kiinnostakaan.

 

Sivujen suunnittelu: T:mi Bittitohtori

[ALOITA TÄSTÄ!] [8. HYVÄ TIETÄÄ] [8.1 Kotisivut] [8.2 Mail2web] [8.3 Ympäristö] [8.4 Digitv] [8.5 Viivakoodit] [8.6 Blogit] [8.7 Sanakirjat] [8.8 GPS-suunnistus] [8.9 Nettikeskustelut] [8.10 Facebook]

Google
 

 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind
 

Etsi tästä sivustosta haun tarjoaa FreeFind